Gej Srbija

www.gay-serbia.com
iz štampe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 


Dve od osam prvobitnih osnivačica DOB-a bile su Del Martin i Phyllis Lion. One su se upoznale 1950. u Sijetlu i počele da se druže. Del je bila lezbejka, dok je Phyllis bila njena ''strejt'' prijateljica. Tek, godine 1952. postale su ljubavnice i sledeće godine se preselile u San Francisko. Dve godine kasnije, sa prijateljicama su osnovale organizaciju koja će predstavljati glavnu pokretačku silu u lezbejskom pokretu - ''Bilitisine Ćerke''.
Del i Phyillis i dalje su aktivne u lezbejskom pokretu i to bez prekida poslednjih 50 godina, pri čemu su prisutne i u zrelijem delu zajednice. Još uvek su zajedno, zaljubljene i još uvek žive zajedno u San Francisku. Nastavljaju sa javnim nastupima i govore o stvarima u koje veruju. Njih dve su zajedno autorke knjige Lesbian/Woman, koja dokumentuje istoriju lezbejskog pokreta do 1972. godine. Del je kasnije izdala knjigu o porodičnom nasilju, Battered Women.
Del i Phyllis su bile jedan od prvih parova koji je iskoristio mogućnost zakonske registracije istopolnih zajednica u matičnoj opštini San Franciska, u martu 2004. godine.

DOB - prva lezbejska organizacija u Americi

Priredio: Vlada T.


Daughters of Bilitis (Bilitisine Ćerke) - DOB - bila je prva američka lezbejska organizacija, osnovana 1955. godine u San Francisku. Verovatno je starija od svih drugih lezbejskih organizacija širom sveta, a svojevremeno je delovala doista od zapadne do istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Časopis koji je organizacija izdavala ''The Ladder'' (Merdevine), dospeo je u ruke hiljada lezbejki širom zemlje, a uticaj njenih članova na feministički pokret u Americi - premda nedobrodošao - imao je seizmičke posledice. Tek, samo nekolicina danas zna nešto više o DOB-u, osim imena.

Premda američki Ustav svim građanima i građankama garantuje pravo da ''traže sreću i zadovoljstvo'', godine 1955. sve savezne države zabranjivale su ženske homoseksualne aktivnosti. Lezbejka obučena kao muško mogla je biti uhapšena, kao i dve žene koje bi plesale zajedno. Istina, zatvor je bio malo verovatan, ali tu je bilo privođenje u stanicu, jednako neprijatno i brutalno (kako možemo čitati u knjizi Leslie Feinberg ''Stone Butch Blues''). Prvih 8 žena koje su osnovale DOB bile su svesne ovog rizika. Dok su zamišljale privatni klub u kojem bi se slobodno susretale, prve sastanke su držale u sopstvenim domovima. U početku, planirana su tri sastanka mesečno - poslovni dogovor, druženje i diskusija. Ime organizacije takođe je moralo ostati diskretno. ''Bilitis'' je ime iz pesme Pierra Louysa i vezivano je za grčku pesnikinju Sapfo, dok ''ćerke'' predstavlja ustupak američkoj tradiciji organizovanja ženskih grupa, koja počinje sa ''Ćerkama američke Revolucije'', i sl. Tako su nastale ''Bilitisine ćerke''. Za ljude spolja - bio je to klub pesnikinja.

Dob je nastao kao udruženje od osam članica, od kojih su četiri bile radnice, dok su preostale bile fakultetski obrazovane. Nekoliko meseci nakon osnivanja još uvek ih je bilo osam! Tek, taj broj će ubrzo biti još manji. Članice koje su pripadale radničkoj klasi, smatrajući da više rizikuju mogućim policijskim prepadima, hapšenjem i razotkrivanjem, tražile su da DOB ostane otvoren samo za lezbejke. Preostale četiri članice, bolje obrazovane i svakako sa izglednijim perspektivama za posao, čak i ukoliko bi bile javno deklarisane kao lezbejke, želele su da u aktivnosti DOB-a uključe sve žene, pogotovo na diskusijama. Rasprava se konačno zaustavila na pitanjima oblačenja i ponašanja - a posledica je bila da je polovina članica zauvek napustila DOB. Od tada pa nadalje, DOB je delovao po principima i uverenjima karakterističnim za intelektualne krugove ušuškane srednje klase.

 
   
 
   
 
   

Naravno, bilo je i drugačijih pobuda. DOB zapravo nije bila jedina ''homofilna'' organizacija u San Francisku u to doba! Društvo ''Mattachine'' osnovano je još 1951. u Los Anđelesu, kao potpora homoseksualnim muškarcima, dok je takođe lobiralo za zakonske promene. ''ONE Inc'', otcepljeni ogranak Mattachina, bilo je radikalnije i bučnije, a u svojim redovima imalo je i dosta žena. Jedna od članica ''One Inc'' bila je urednica novina koje je društvo izdavalo. Bio je to ključni spoj - u saradnji ovih grupacija nastao je magazin ''Ladder'', u oktobru 1956. godine.

''Merdevine'' su doživele trenutni uspeh, dolazilo je hiljade pisama, članstvo u DOB-u munjevito je naraslo - toliko, da je organizacija registrovana po zakonu Kalifornije kao neprofitno udruženje, već u januaru 1957. godine. Osnivani su novi ogranci širom zemlje, svaki kao nezavisno telo, a predstavnice svakog ogranka činile su nacionalni upravni odbor, koji se sastajao svake dve godine. Prva lezbejska nacionalna Konvencija sastala se 1960. godine. Aktivistkinje su se dobrovoljno javljale da učestvuju u istraživanjima koje su radila strukovna udruženja psihijatara, a postojala je i stalna tražnja za pojedincima koji bi medijski nastupali i obraćali se stručnim telima.

Sledećih deset godina bile su zlatne za DOB. ''Zajednička stvar'', kao strategija udruženog nastupanja gej i lezbejskih organizacija u korist ukidanja diskriminativnih zakona bila je čvrsto uspostavljena. Ipak, odnosi između Mattachina i ONE Inc-a postali su osetljivi kada je pokret za žensku emancipaciju počeo da hvata korena na istočnoj obali. Muškarci iz Mattachine društva pokazivali su malo entuzijazma da učestvuju u feminističkoj stvari, pomalo nesvesni teze o dvostrukoj diskriminaciji lezbejki.

Tek kada je uzburkani talas feminističkog pokreta zapljusnuo celu Ameriku u šezdesetim godinama, ''Bilitisine ćerke'' su se našle u većoj nevolji pred gorkim izborom - kome pokretu se privoleti, ženskoj emancipaciji ili gej oslobođenju?

Nakon nemira u Stonewallu 1969. godine, DOB se vec činio kao organizacija koja više nije u koraku sa vremenom i promenama. Rigidna struktura, predsednica i članice koje nikako nisu uspevale da pronađu spontanost potrebnu sa brzo i efikasno organizovanje demonstracija i protesta, sve je to smanjivalo ugled koji je DOB nekada imao. ''Ćerke'' nisu sa odobravanjem gledale na antikulturne pokrete šezdesetih, kao što je eksperimentisanje sa drogama i antikapitalističke poglede. Za to vreme, novoosnovani ''Gay Liberation Front'' upravo je odražavao ovakve stavove, što ga je učinilo vrlo popularnim. U isto vreme, feministički pokret je bio ne manje neprijateljski raspoložen. ''NOW'', Nacionalno udruženje žena, koje je predvodila Betty Friedan, pribojavalo se da će uključenje lezbejki u pokret izazvati dodatno neprijateljstvo medija. Stoga, učinjeni su znatni napori da se redovi pokreta očiste od lezbejki, koje u čak nazvane i ''roze napašću''. Članice DOB-a našle su se pred teškom dilemom.

Krah je usledio 1970. godine, sa krizom magazina ''Ladder'', koji je do tada bio izdavan i distribuiran iz kalifornijske redakcije. Od 1968. urednički kolegijum je imao simpatije za ženski pokret, no tadašnja predsednica DOB-a bila je više simpatizerka Pokreta za gej prava. Ozbiljna razmimoilaženja predviđana su za Konvenciju DOB-a 1970. godine, tek, neposredno pre konferencije, cela produkcija i distribucija magazina prebačena je tajno iz Kalifornije u Nevadu, u jedan od lokalnih ogranaka, prepuštajući tako ceo magazin feminističkom pokretu, a napuštajući gej agendu. ''Merdevine'' su zanavek izgubljene, a DOB se nikada nije oporavio. Magazin je prestao da izlazi u avgustu 1972. godine.

 
   

Kako su ''Merdevine'' nestale, lokalne podružnice su bile prinuđene da štampaju svoja izdanja, a sa time je rastao i fokus na lokalnu scenu. Tokom sedamdesetih članstvo se osipalo i lokalni ogranci su se zatvarali. Enormni uspesi Pokreta za gej prava i Stonewalla zasenili su delatnost preostalih ogranaka DOB-a, dok su članice bile sve manje aktivne. Ženski pokret je konačno promenio svoj isključivi stav prema lezbejkama, tek da bi se suočio sa novom ''napašću'' - transeksualkama! Ipak, za ''Bilitisine ćerke'' bile je isuviše kasno. One su polako sišle sa scene i nestale u naslagama vremena.

Ipak, njihovi tragovi i nasleđe ostaju. Jedan usamljeni ogranak DOB-a iz Bostona sada ima svoju web prezentaciju. ''Bilitisine ćerke'' su nastale u jednom vremenu, odradile fenomenalan posao, pa za to zaslužuju našu ljubav, poštovanje i sećanje.

+Preporučujemo

 
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.