Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
iz štampe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
   
The Observer

Gej kauboji konačno na filmu

Paul Harris, New York
nedelja, 18. januar, 2004


Ang Leejev vestern po priči Annie Proulx o odnosu rančera i rodeo jahača - sve sa zvezdama

Čini se da je nestao još jedan od poslednjih velikih holivudskih tabua - scena seksa između dva mlada, zgodna glumca. Izgleda da gej veze postaju deo filmskog mejnstrima.

 
 
Heath Ledger

Heath Ledger, zvezda filma ''A Knight's Tale'' i Jake Gyllenhaal, napoznatiji po uspeloj ulozi u filmu nezavisne produkcije, ''Donnie Darko'', angažovani su u novom projektu reditelja Anga Leeja, ''Brokeback Mountain'', otvorenom prikazu fizičke i emotivne veze između dva muškarca.

To je priča o dva kauboja koji provode leto 1963. godine u divljinama Vajominga. Pod vedrim nebom se rađa strastvena ljubavna veza i odnos koji će potrajati do kraja života. Premda su velike holivudske zvezde, kao što su Tom Hanks i Antonio Banderas, već igrali gej uloge na filmu, niko to do sada ipak nije učinio sa toliko iskrene bliskosti.

Kada je Tom Hanks igrao gej muškarca koji umire od AIDS-a u filmu ''Philadelphia'' iz 1993. godine, u žiži radnje je bila njegova bolest, a ne njegov seksualni život. Jedva da je i prikazan bilo kakav fizički odnos između Hanksa i Banderasa, njegovog partnera u filmu.

''Brokeback Mountain'' će biti mnogo drugačiji. ''Ako je tačno ono što čujemo o ovom filmu, onda je to vrlo značajan i odlučujući preokret za Hollywood, barem kad je reč o mejnstrim filmovima'', reči su Nicka Adamsa, koordinatora za medije u američkoj organizaciji za gej prava, GLAAD.

 
 
Jake Gyllenhaal

Premda angažovanje Gyllenhaala i Ledgera za ovaj film još nije zvanično objavljeno, izvori kažu da su oni u pregovorima oko glavnih uloga, od kojih je jedna Jack Twist, koji postaje rodeo jahač posle tog sudbonosnog leta, a druga Ennis Del Mar, radnik na ranču.

Film je baziran na kratkoj noveli Annie Proulx, dobitnice Pulicerove nagrade, koja svoje upečatljive priče smešta u seoski ambijent Amerike.

Dok Lee nije preuzeo projekat, dugo se činilo da film po ovakvoj priči nikada neće ugledati svetlo dana, svakako zbog kontroverzne prirode ove teme. Siže priče jeste privlačnost između muškaraca, koji i pored toga odlaze svojim ženama i postaju očevi, sve vreme održavajući tajnu vezu.

Scene seksa odigravaju se u šatorima i na kućnom stepeništu, a malo toga ostaje prikriveno. Ako se Lee bude držao originalne priče i scenarija, ovo će biti prvi takav film velike holivudske produkcije. Po rečima Adamsa, ''Ovo je prvi film koji će se fokusirati na fizičku stranu gej veze''.

Holivud je ozloglašen po prikrivanju i zabašurivanju gej tema. Tako je režiser Ron Howard, čiji Oskarom ovenčan film ''A Beautiful Mind'' prikazuje život matematičara Johna Nasha, direktno kritikovan zato što je ignorisao navodne Nashove gej odnose u stvarnom životu.

 
 
Ang Lee

Prošla godina je donela pravi proboj u američkim medijima što se tiče gej tema i sadržaja, sa takvim emisijama kao što su ''Queer Eye for the Straight Guy'' i komedijom ''It's All Relative'', koji su privukli brojnu strejt publiku. Timothy Shary, profesor medija na Univerzitetu Clark tim povodom kaže: ''Što se tiče filma i televizije, za gej ljude više skoro da nema prepreka''.

Neki ukazuju da još uvek postoje oblasti gde gej seks nije prikazan objektivno. Najavljeni televizijski šou, ''The L Word'', o grupici glamuroznih lezbejki u Los Anđelesu, izgleda da više podilazi klasičnim muškim fantazijama, nego stvarnosti. ''U prikazivanju lezbejstva još uvek se nije mnogo odmaklo. Ta emisija kao da nije okrenuta ka zdravim lezbejskim odnosima, već više onome o čemu muškarci fantaziraju'', kaže profesor Shary.

Snimanje filma ''Brokeback Mountain'' bi trebalo da počne ovog meseca. Aktivista GLAAD-a, Nick Adams smatra da je ''Amerika spremna za gej kauboje''.

Preveo: Vlada T.

Preporučujemo:

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi