Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
prikazi

David Halperin, John Winkler i Froma Zeitlin:
Pre seksualnosti: konstrukcija erotskog iskustva u staroj Grčkoj

 
   

David M. Halperin, John J. Winkler and Froma I. Zeitlin, Before Sexuality: The Construction of Erotic Experience in the Ancient Greek World. Princeton: Princeton University Press, 1990, str. 526, bibliografije, indeks.

Predmet ove zbirke od petnaest radova su različiti pogledi na seks i seksualnost u staroj Grčkoj. Pre nego opsežno istraživanje grčke klasike, izdavači ove perspektive smatraju kao seriju letimičnih pogleda kroz razne rupe na zidu koje opasuju širok prostor (str. 45). Materijal čine uglavnom radovi istoričara, klasičara i antropologa kulture. Radovi se bave religijom, umetnošću, književnošću, društvom, politikom, medicinom i filozofijom stare Grčke.

Prvi esej Heracles: The Super-Male and the Feminine Nicole Lorauxa, ispituje ženske aspekte grčkog junaka. François Lissarrague u eseju The Sexual Life of Satyrs, bavi se seksualnom agresivnošću satira i načinom na koji je ona oslikana na atickim vazama. U tekstu Aspects of Baubo: Ancient Texts and Contexts, Maurice Olender opisuje čudnu grupu statueta od terakote, kojima su džinovske glave postavljene na gornjim delovima nogu i stapajući se, postepeno zamenjuju bokove atrofiranog tela. Ženske genitalije se stapaju sa bradama figura. Nazvani Baubo po ženi koja je naterala ožalošćenu Demetru da se nasmeje, ovi mali monstrumi predstavljaju seksualnost koja je ležala iza prihvaćenih granica svakodnevne društvene interakcije.

 
 
.
Figurina mitske ličnosti Baubo. Umorna od uzaludnog traženja svoje kćeri Persefone, grčka boginja Demetra je stigla jednog dana u Eleusinu, pored Atine, i svratila u Baubin dom. Baubo je srdačno primila boginju i ponudila je picem koje je tužna boginja odbila. Da bi razveselila Demetru, Baubo je zadigla suknju i učinila nepristojan gest. Demetra se nasmejala i prihvatila piće. Mit o Baubo je omogućio lakše opravdavanje raskalašnih šala grčkih žena na svetkovinama boginje Demetre.

James Redfield u tekstu naslovljenom From Sex to Politics proučava osnovne društvene šablone vezane za pripreme za stupanje u brak, posmatrajući mitove i običaje u Patri. U Putting Her in Her Place: Woman, Dirt and Desire, Anne Carson ispituje važnost ograničenja u grčkom životu, a naročito slučajeve u kojima su žene u braku prelazile te postavljene granice. John Winkler proučava seksualne norme koje odreduju valjano vladanje muškaraca, u radu pod nazivom Laying Down the Law: The Oversight of Men's Sexual Behavior in Classical Athens. U tekstu From Ambiguity to Ambivalence, Françoise Frontisi-Ducroux i François Lissarrague razmatraju serije atičkih vaza na kojima su oslikani bradati muškarci u ženskoj odeći. Urednik zbornika, David Halperin u tekstu Why is Diotima a Woman? analizira razlicite strategije koje su koristili Platon i njegovi sagovornici (u Gozbi) kad su govorili o ženama.

Ann Ellis Hanson u tekstu The Medical Writer's Woman i Giulia Sissa u Maidenhood Without Maidenhead proucavaju medicinske tekstove koji se bave ženama, pridajuci narocitu pažnju temama kao što su reprodukcija, devičanstvo, funkcija himena itd. S.R.F. Priče u članku The Future of Dreams, upoređuje sistem sanjanja kod Freuda i Artemidora, baveći se njihovim različitim pretpostavkama vezanim za seks. U radu The Semiotics of Gender, Maud W. Gleason rekonstruiše načine na koje su muškarci praktikovali, simulirali i osporavali muževnost u kasnom periodu antičkog gradskog života.

Froma I. Zeitlin u The Poetics of Eros razmatra Longov roman Dafnid i Hloja kao vrstu enciklopedije višestrukih erotskih aktova, pre nego pastoralnu romansu. Potom Jean-Pierre Vernant u radu One… Two… Three: Eros, istražuje skrivene uzroke koji stvaraju Hesiodovog, Platonovog, Plotinovog i orfickog erosa. Konačno, Peter Brown ispituje odricanje od seksa u ranohrišćanskom periodu, u tekstu Bodies and Minds.

Na velikom broju mesta naučni radovi u ovoj dobro dokumentovanoj kompilaciji propraćeni su brojnim ilustracijama.

Thomas J. Whitby

Thomas J. Whitby & Suzanne G. Frayser, Studies in Human Sexuality, ibid., str. 652

Prevod: Minja


SADRŽAJ/ CONTENTS:

List of Illustrations VII
Preface XV
List of Abbreviations XVIII

 
 
Terakote figurine Baubo, nađenih u Prijeni (Mala Azija) s kraja 19. veka.

INTRODUCTION 3

1. Herakles: The Super-Male and the Feminine
Nicole Loraux 21

2. The Sexual Life of Satyrs
Francois Lissarrague 53

3. Aspects of Baubo: Ancient Texts and Contexts
Maurice Olender 83

4. From Sex to Politics: The Rites of Artemis Triklaria and Dionysos Aisymnetes at Patras
James Redfield 115

5. Putting Her in Her Place: Woman, Dirt, and Desire
Anne Carson 135

6. Laying Down the Law: The Oversight of Men's Sexual Behavior in Classical Athens
John J. Winkler 171

7. From Ambiguity to Ambivalence: A Dionysiac Excursion through the "Anakreontic" Vases
Francoise Frontisi-Ducroux and Francois Lissarrague 211

8. Why Is Diotiina a Woman? Platonic Eros and the Figuration of Gender
David M. Halperin 257

9. The Medical Writers' Woman
Ann Ellis Hanson 309

10. Maidenhood without Maidenhead: The Female Body in Ancient Greece
Giulia Sissa 339

11. The Future of Dreams: From Freud to Artemidoros
S.R.F. Price 365

12. The Semiotics of Gender: Physiognomy and Self-Fashioning in the Second Century C. E. Maud W. Gleason 389

13. The Poetics of Eros: Nature, Art, and Imitation in Longus' Daphnis and Chloe
Froma 1. Zeitlin 417

14. One ... Two ... Three: Eros
Jean-Pierre Vernant 465

15. Bodies and Minds: Sexuality and Renunciation in Early Christianity
Peter Brown 479

NOTES ON CONTRIBUTORS 495
INDEX OF PASSAGES DISCUSSED 499
GENERAL INDEX 511

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi