Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija

Madonna
IZVOR: GLAS JAVNOSTI, OCTOBAR 2007

Žustra ikona gej kulture ostvarila je gigantski uticaj na modernu pop kulturu. Uprkos diskutabilnoj glumi, pojavljivala se u mnogim filmovima, poput „Evite“, a krajem devedesetih, odbacila je katoličanstvo zarad kabale


NJUJORK
- Američka zvezda pop diva Madona i disko kraljica Dona Samer dvoje su od devet pevača i grupa koji su ove godine nominovani za članstvo u Holu slavnih rokenrola, javile su svetske agencije.

U uglednoj instituciji mogli bi da se nađu i američki rok pevač Džon Melenkamp, kanadski pevač i kompozitor Leonard Koen, engleski bend iz 60-ih godina „Dejv Klark Fajv“ i instrumentalni rok bend „Venčers“.

Nominovani su i fank grupa „Šik“, rep pionir Afrika Bambata i hip-hop grupa „Bisti bojz“, što je izbor koji svedoči o raznolikosti žanrova u Holu slavnih rokenrola.

Pet stotina muzičkih profesionalaca odabraće pet izvođača koji će 10. marta 2008. postati članovi Hola.

Prošle godine, rep grupa „Grandmaster Fleš end d Fjurius Fajv“ postala je prvi hip-hop izvođač koji je ušao u tu instituciju.

Muzičari mogu da budu nominovani za članstvo u Holu slavnih 25 godina po objavljivanju prvog albuma.

Madona je debitovala 1982, a na njenom prvom albumu „Madonna“ objavljeni su hitovi „Holiday“, „Borderline“ i „Lucky Star“, koji su doprineli da postane jedna od najuspešnijih svetskih pevačica.

Madona Luiza Veronika Čikone je i tekstopisac, producent, glumica, pisac i odnedavno i modni dizajner. Često se za nju vezuje nadimak Kraljica popa. Postala je slavna po inovativnim muzičkim spotovima, nastupima i često je kontroverzna u korišćenju seksualnih i religioznih tema u nastupima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada kroz svoju karijeru i nosilac mnogo rekorda u muzičkom svetu, među kojima je titula najprodavanijeg ženskog muzičkog umetnika svih vremena, sa procenjeno 250 miliona prodatih albuma. Uprkos svojoj diskutabilnoj glumi, i uglavnom lošim kritikama, pojavljivala se u mnogim filmovima, poput „Evite“.

Često se Madonina žustrost pripisuje njenom italijanskom poreklu i katoličkom obrazovanju, koje je tokom svoje karijere neprestano interpretirala (poput stigmata u „Like a Prayer“, ili razapinjanja na Confessions Tour).

Često napominje da je prva pesma koja je ostavila veliki utisak na nju „These Boots Are Made for NJalkin“ Nensi Sinatre. U detinjstvu je dolazila pod uticaje baroka, i izjavila je da je volela Šopena zbog njegovog „ženstvenog kvaliteta“. Takođe je zahvalna Debi Hari, velikim pank ikonama, za koje kaže „ da su joj utrle put“. Današnji bendovi kojima se divi su „The NJhite Stripes“ i „The Raconteurs“. Izjavila je i da su joj zvezde starog Holivuda bile veliki uzor u mladosti i da im je kroz svoj rad odavala počast, kao najočigledniji primer se može uzeti Vog.

Ipak, Madona, uprkos svim svojim uticajima, jeste ona koja je kroz svoju trodecenijsku karijeru postala uzor drugima. Madona je shvaćena kao heroj i ikona postfeminizma. Pored činjenice da je ostvarila gigantski uticaj na modernu pop kulturu svojom muzikom, spotovima, i pojavom uopšteno, danas se zbog svojih modnih uticaja smatra ikonom gej kulture. I danas privlači pažnju svojom sposobnošću transformacije i promene, kao i činjenice da je već nekoliko puta uspela da se vrati u biznis nakon komercijalnih padova.

Madona ima troje dece, dvoje biološke i jedno usvojeno. Svoje prvo dete, ćerku Lurd, rodila je 1996. NJen biološki otac je Karlos Leon, s kim se Madona kasnije rastala. NJeno drugo dete, sin Roko, rođen je 2000, nekoliko meseci pre venčanja sa njegovim ocem Gajom Ričijem. NJeno treće dete, Dejvida, usvojila je u Malaviju, uprkos činjenici da je beba zaražena HIV-om. Ovo usvajanje je izazvalo ničim prizvan skandal te se Madona pojavila u Oprinoj emisiji kako bi opovrgla optužbe.

Često predmet kritike zbog svog verovanja jer je, naime, krajem devedesetih odbacila katoličanstvo zarad kabale, jevrejskog misticizma, koje od tada često interpretira u svojim radovima, ipak držeći granicu dobrog ukusa. NJena politička viđenja takođe su predmet diskusije. Madona otvoreno ne podržava Bušovu politiku. Otvoreno je pružila podršku Hilari Klinton na budućim izborima 2008.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi