Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Fall Out Boy


IZVOR: National Public Radio (USA)

Pete Wentz uspešno prepravlja pravila. On je frontmen i basista daleko poznatog pop-punk benda Fall Out Boy i iako ima potpisan ugovor sa vodećom izdavačkom kućom, Wentz poseduje kompaniju koja pravi njegovu robu, producent je drugim bendovima u sopstvenoj producentskoj kući, vlasnik je noćnog kluba i filmske produkcijske kuće, i takođe je pasionirano u kontaktu sa svojim fanovima preko sopstvenog bloga.

Wentz ima zift crnu kosu, budalasti osmeh na licu i naročitu sklonost ka nošenju ajlajnera i ženskih farmerki na svom mršavom telu, a i da ljubi ostale članove benda na bini.  Nekako, Wentz ovo čini mejnstrimom. Zapravo, Wentz je prikazao svoju tehniku nanošenja ajlajnera na web sajtu časopisa People, nakon što je bio nominovan za jedno od najlepših lica. Wentz naziva svoj ajlajner "guyliner."

"Počeo sam da ga nosim zato što sam osetio da bi to pomerilo neke granice," objašnjava Wentz. "Razmaži ga, zato što ako si muškarac, ne želiš da ti šminka izgleda savršeno."

Frontmen Fall Out Boy-a pripisuje svoje zasluge David Bowie-u, Marilyn Manson-u i Kurt Cobain-u, svojim herojima u poigravanju rodnom subverzijom.

"Moja poenta je da mislim da postoji nesto u umetnosti gde bi trebalo da učiniš ljude da se osećaju neprijatno."

Potkopavanje rodnih uloga

Ovim Wentz delimično podrazumeva i prozivanje homofobije, još uvek štetne u rok muzici i u srednjim školama, mestima gde je Fall Out Boy neka vrsta kulta milionima svojih fanova.

"Nikada ne bih istupio i rekao ja sam gej, zato što nisam gej," kaže Wentz. "Postoji deo mene koji kao da priželjkuje da sam gej, i mislim da to dolazi iz potrebe svakog od nas da budemo u manjini i da se stalno branimo od svih."

Posvećenost fanova Wentz-u nije umanjena neizbežnim online glasinama da je on skriveni gej. Wentz zasigurno voli da se poigrava sa tom idejom, ponekad zameni "on" za "ona" u stihovima, ali takođe otkriva i svoju osetljivost.

Online urednica Out Magazine-a, Shana Krochmal, kaže da je to dobar način da se pridobiju devojke i da se bude primećen.

"Fall Out Boy nije jedini koji je shvatio da je dopadadanje gej fanovima, ili njihovim prijateljima, ili jednostavno ljudima koji sebe ne smatraju homofobičnim odlična marketinška strategija," kaže Krochmal.

Fall Out BoyBrendiranje Pete Wentz-a

Postojanje Pete Wentz-ovog brenda, je inspirisano pionirom pop-kulture, Andy Warhol-om.  Wentz poseduje bar u New York-u, liniju odeće i malu izdavačku kuću koja mu omogućava da nađe i oblikuje bendove kako bi delili njegovu estetiku i etos.  Izdavačke kuće taštine su standard za rok zvezde, ali Wentz ima neobičan osećaj da nanjuši grupe kao što je Panic at the Disco. Ovaj bend je sa svojim prvim hitom, A Fever You Can't Sweat Out, dostigao platinasti tiraž.

Panic at the Disco je osnovao srednjoškolac koji je neumorno postovao poruke na Wentz-ov  blog.  Krochmal kaže da je Wentz pomogao bendu da osvoji radio talase i MTV tako što je ohrabrio članove da nose upadljivu šminku i razmenjuju poljupce na bini.

"Ovo sigurno nije nešto sa čime bi se bendovi u drugim izdavačkim kućama izvukli ili bili ohrabrivani da čine," kaže Krochmal. "Mislim da možete da vidite Pete Wentz-ov uticaj na muževnost kako se proširuje i na druge bendove koje on potpomaže, finansijski i kao njihov mentor."

Krochmal kaže da Wentz-ovo smelo hvalisanje u ispovedanju — počevši od borbe sa depresijom do seksualnosti — utiče na mlade potrošače, koji su dugoročna ciljna grupa muzičke industrije.

Naravno, na svakog  Wentz-a dolazi jedan mačo pripadnik stare škole, kao Kid Rock, ali je Wentz pripadnik talasa muških muzičara, uključujući i druge uspešne bendove kao My Chemical Romance, koji surfuju po seksualnoj politici roka.

npr.org
[objavljeno: 30. novembar, 2007.]

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.