Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
filmovi
American Beauty - Američka lepota (1999)
         
     

režija:   Sem Mendes
uloge:   Kevin Spacy, Thora Birch, Annette Benning, Wes Bentley, Mena Suvari, Peter Gallagher, Chris Cooper, Allison Janney, Scott Bakula, Sam Robards, Barry Del Sherman
scenario:   Alan Ball
producenti:   Bruce Cohen, Dan Jinks
realizator:   Dreamworks SKG, USA
distributer:   Vans
žanr:   Drama
trajanje:   118 min.


         

     

Američka lepota je film koji svaki teen posetilac i posetiteljka gay-serbia.com treba pre svog outovanja da odgledaju u društvu roditelja. Antiheroj Lester Burnham (kao i obično, fenomenalni Kevin Spacey) u uvodnoj sceni tuširanja priču o poslednjem danu svog života počinje sa: "Ovo sam ja ujutru dok onanišem tokom tuširanja. To je vrhunac moga dana. Posle će sve krenuti nizbrdo..." Lestera drma sredovečna kriza, napušta posao i počinje da radi u fast food restoranu, zaljubljuje se u drugaricu svoje ćerke (Thora Birch), žena (Anette Benning) mu vraća varajući ga sa poslovnim rivalom. U komšiluk se doseljava još jedna srećna porodica, homofobični vojni oficir, njegova neprimetna žena i njihov sin (Wes Bentley) koga u početku režiser i scenarista predstavljaju kao perverznog voajera i dilera droge. Jedina srećna porodica u filmu su ustvari par homoseksualaca iz komšiluka, što je samo jedan od mnogobrojnih ironičnih komentara na američko društvo (svaki srpski desničar će sa uživanjem gledati ovaj film, naravno ne primećujući da se situacija u njegovom društvu ni malo ne razlikuje).

Kriza porodice, neuspešna borba pojedinca protiv potrošačkog društva, homofobija, društvena hipokrizija samo su neke teme ovog višeslojnog filma. Iznenađujuće dobar film iz Dreamworks produkcije (setiti se samo Patriot-a), nagrađen sa pet Oskara 2000. godine (najbolji film, režija - autorov filmski debi, originalni scenario, glavna muška uloga i fotografija). Pored Spaceya, treba istaći glumu Wesa Bentleya.

trivia:

American Beauty je jedan od filmova koje je TV Politika neovlašteno prikazala u filmskom maratonu 14. aprila 2000. godine, pokušavajući tako da odvuče 150.000 pristalica srbijanske opozicije sa mitinga koji se u to vreme održavao na Trgu Republike (neki se sećaju kako je Nenad Čanak obećavao vešanje kradljivaca izbora). Film nije ušao ni u drugi mesec bioskopske distribucije, VANS je tužio TV Politiku, ali nije poznato da li je dobio obeštećenje. Zato je poznato da je bivši šef info službe DS-a danas predsednik Upravnog odbora Kompanije Politika.

BORIS
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi