Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Filmovi

Tijana Dapčević i dreg kraljice otvaraju Merlinka festival

tanjug  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 07. DEC 2016

Osmi Merlinka festival počinje sutra u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a tokom sedam dana biće prikazano 57 filmova, koji se na različite načine bave LGBT temama, najavili su organizatori.

Na otvaranju će nastupiti Tijana Dapčević i srpske dreg kraljice Dekadenca i Viva La Diva, a program će voditi Predrag Azdejković, osnivač i selektor festivala.

Dok budu čekali da se otvore vrata Velike sale gosti festivala će uživati u hitovima grupe "Dead or Alive" i Peta Burnsa koji je preminuo krajem oktobra ove godine.

Merlinka festival će ugostiti austrijskog režisera Patrica Chihu koji će predstaviti svoj dokumentarni film "Braća noći" u kome prati grupu mladih Roma iz Bugarske koji se bave seksualnim radom u Beču i tim novcem izdržavaju svoje žene i porodice u Bugarskoj.

Iz Mađarske dolazi rediteljka Maria Takacs sa ekipom dokumentarnog filma "Topli momci, hladna diktatura" koji istražuje odnos nekadašnje komunističke diktature u Mađarskoj prema homoseksualcima i da li se situacija promenila danas kada je Mađarska deo Evropske unije.

Srpski reditelj Momir Milošević predstaviće svoj film "Otvorena" o prijateljstvu između Sare i Alise koje se završava kada Sara biva iskrena o svojim seksualnim željama.

Festival će zatvoriti nemački reditelj Tor Iben koji će predstaviti svoj igrani film "Gde si krenuo, habibi?" o mladom Turčinu koji živi u Berlinu i zaljubljuje se u heteroseksualnog kriminalca Nemca.

Merlinka festival ove godine prvi put dodeljuje godišnju nagradu za najbolji igrani i dokumentarni film LGBT tematike koji su prikazani na srpskim festivalima u toku 2016.

Za nagrade je nominovano 15 igranih i 12 dokumentarnih filmova.

Pored godišnjih, festival će dodeliti nagradu za najbolji kratkih film u međunarodnoj i regionalnoj selekciji.

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.