Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
galerija


Na koji način stvoriti okvire za gej umetnost?

Vezano za najopipljivije, spoljašnje, segmente slike to je eksplicitno prikazivanje muškog/ženskog tela. Sam prikaz tela ne ukazuje direktno na gej estetiku, ali u odnosu na onoga koji posmatra može se kretati u okvirima gej estetike (za gej osobu ona ima takvu konotaciju).
Većina umetnika je identifikovana sa muškim polom i njihovo prikazivanje muškog tela je favorizovanje istog.
Prikaz dva tela istog pola u nekom odnosu može asocirati na potencijalne relacije (ako to nije eksplicitno naznačeno). Prenaglašene 'muške' osobine (ili pak ženske) na jednom telu spadaju u okvire eksplicitnijeg gej senzibiliteta. Ovde ne želim da kažem da je to isključivo karakteristika gej populacije, ali u većini slučajeva to jeste (recimo da postoji generalna preneglašenost/ili drugačija dimenzija osećanja/ponašanja, koja je uslovljena drugačijim relacijama između dva partnera/ke).
Generalni problem koji se ovde pojavljuje je da nešto deklarisano kao gej (opšteprihvaćeno) je utemeljeno u osećanju/diskursu koje je specifično za ovu populaciju.
Za one ne homoseksualne/gej/queer ono nije transparentno. Prenaglašenost osećanja/ponašanja implicira i postojanje jednog oblika kiča koja je dominantan u jednom segmentu gej umetnosti. To su, recimo, prenaglašene muške karakterstike (najeksplicitnije prikazane kod Tom of Finland-a) koje poseduju i dimenziju komičnog ili nešto drugačije kod Pierre and Gillet-a gde su naglašene ženske karakteristike kod muškog tela ili kod žena (izvesna strogoća ili pak celokupna atmosfera kojom odišu njihovi radovi - pastelne boje, gomila detalja).

Karakteristika gej populacije da je razlika između pola i roda relatizovana u odnosu na određenje polom-telom (MM, ŽŽ, MŽ, ŽM). Tu srećemo karakterističnu igru kojom se neutrališe telesno/mozgovno određenje. Ne misli se samo na 'mušku' grupaciju koja koketira sa ženskim karakteristikama ili na 'žensku' koja koketira za muškim karakteristikama, već i na svako isticanje određenih osobina pola/roda ali koji više nisu u domenu heteroseksualnih želja/potreba/obitavanja.

ivan@gay-serbia.com

Izbor radova je izvršen na osnovu sledećih kriterijuma:

galerija 1 prikaz muškog/ženskog nagog tela koje odise izraženom senzualnošću i seksualnošću
galerija 2 prikaz dva (ili više) naga muška/ženska subjekta čiji međusobni odnos poseduje naznake međusobnog dopadanja ili prikazuje njihov bliski kontakt
galerija 3 muška/ženska figura/e koja svojim stavom i zračenjem ukazuje na karakteristične gej odlike (stavu, prenaglašenosti delova tela, stilu.)
galerija 4 eksplicitni prikaz ili naznaka seksualnog čina
galerija 5 primeri gej umetnosti u kojima ne postoje jasno prikazana telo/a
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi